Αναζητώ, αναζητώ, αναζητώ, από τότε που θυμάμαι και ελπίζω να συνεχίσω έτσι μέχρι να πεθάνω.
triantageo@gmail.com

Προβολή πλήρους προφίλ.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Διάλυση του Φεουδαρχικού Κράτους

Με αφορμή το άρθρο του Αλέκου Παπαδόπουλου στην Καθημερινή στις 14-3-10 με τίτλο «Παρακαμπτήριοι δρόμοι» γράφω κάποια πράγματα που ήθελα από καιρό να εκφράσω. Μάλιστα επειδή ειδικά με το ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης (Δ.Δ.) η άποψή μου είναι ριζικά αντίθετη, νομίζω ότι έχει νόημα ο διάλογος πάνω στο σοβαρότερο ίσως θέμα της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας.
Στην σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα, σχεδόν όλοι συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε ένα πόλεμο όμως πρέπει να ξέρουμε δυο βασικά πράγματα: α)τι πολεμάμε και β)τι θα γίνει μετά. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την αγωνία της κοινωνίας για το αν θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού.
Ας δούμε λοιπόν πρώτα τι πολεμάμε. Υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα της «ανεπτυγμένης» δύσης και το υφιστάμενο σύστημα είναι το καπιταλιστικό, της αγοράς, του ανταγωνισμού κλπ. Εδώ βρίσκεται ένας τεράστιος μύθος-παραπλάνηση! Το σύστημά μας προσιδιάζει περισσότερο σε φεουδαρχικό, παρά σε καπιταλιστικό! (δηλ. ακόμη χειρότερο απ’ αυτό που νομίζουμε)
Πως προκύπτει αυτό; Μα από αυτά που επικρατούν, δηλαδή η αναξιοκρατία (το γνωστό «οι φελλοί επιπλέουν»), η διαφθορά (βλ. SIEMENS, φαρμακοβιομηχανίες, «φακελάκια» στην Υγεία, Εφορίες, Πολεοδομίες), οι υπόγειες-αφανείς και αδιαφανείς αλληλεξαρτήσεις (βλ. σχέσεις κράτους-εκκλησίας στην περίπτωση βατοπεδίου, ή πολιτικών με επιχειρηματίες-εργολάβους, κομματοκρατία παντού, τα γνωστά «κονέ» ), ο παρασιτισμός (βλ. «τάϊσμα» δημοσιογράφων για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, επίσης η γενική ατιμωρησία των συντελεστών του συστήματος) το Μεγάλο Φαγοπότι των επιτήδειων που αποκαλύπτεται όλο και πιο πολύ και εν τέλει η σαπίλα που όλοι νοιώθουμε ότι έχει απλωθεί παντού στη χώρα!
Στο ίδιο διαβρωμένο πλαίσιο εντάσσεται φυσικά και η Δημόσια Διοίκηση. Εάν υποθέσουμε ότι αύριο αποκτούμε μια σύγχρονη Δ.Δ. (όπως συμβαίνει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες) τότε δεν θα είχαμε φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο καυσίμων, καρτέλ τραπεζών, καρτέλ εμπορίου, καρτέλ φαρμακοβιομηχανιών, καρτέλ μέσων ενημέρωσης κλπ. Όλοι αυτοί οι πόροι είναι τεράστιοι και τους νέμονται κάποιοι συγκεκριμένοι εδώ και πολλά-πολλά χρόνια!!!
Εδώ και χρόνια δηλαδή υπάρχει η βούληση (από αυτούς που τρώνε την περιουσία του λαού) να μην υπάρξει ισχυρή, ανεξάρτητη και σύγχρονη Δ.Δ. γιατί έτσι θα διασφαλιζόταν το Δημόσιο Συμφέρον και αυτοί θα έχαναν τα κλεμμένα τους!!! Εάν αυτοί μέχρι σήμερα καταφέρνουν με τον α ή το β τρόπο να επιβάλλουν τη βούλησή τους για ξεχαρβαλωμένη Δ.Δ., ε! τότε έχουμε ή δεν έχουμε φεουδαρχικό κράτος;
Η λύση είναι ξεκάθαρη: Κήρυξη πολέμου κατά του υφιστάμενου σάπιου-παρασιτικού και άδικου φεουδαρχικού Κράτους και φυσικά όσων πιστά το υπηρετούν. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στη χώρα μας. και χτίσιμο από την αρχή ενός Κράτους βασισμένο στις πανανθρώπινες αρχές δικαιοσύνης, ισονομίας, ισοπολιτείας και κατ' επέκταση μιας σύγχρονης, ανεξάρτητης και αδιάφθορης Δημόσιας Διοίκησης. Μια Δημόσια Διοίκηση που θα διασφαλίζει (επιτέλους!) το Δημόσιο Συμφέρον! Να καταστεί ως κυρίαρχο παράδειγμα η αξιοκρατία και η προσφορά του καθενός. Αυτός που αγωνίζεται αξιοποιείται και προοδεύει.
Τα διάφορα φτιασιδώματα του παρελθόντος έδειξαν ότι εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, η όποια προσπάθεια επιδεινώνει την κατάσταση. Γι αυτό διαφωνώ κάθετα με παρακαμπτήριους ή διάφορα μπαλώματα. Εξάλλου αυτό μου υπαγορεύει και η σοσιαλιστική μου συνείδηση: ή αγωνιζόμαστε όλοι μαζί και αλλάζουμε ριζικά πορεία ή συνεχίζουμε το διαβρωμένο κατήφορο της παρελθούσης διακυβέρνησης!

5 σχόλια:

Λένα είπε...

Φίλε Γιώργο, χαιρετίζω το παράθυρο διαλόγου που ανοίγεις με τα δύο πολύ ενδιαφέροντα σημειώματά σου.
Συμφωνώ απόλυτα για τα συλλογική συνείδηση, θεωρώ όμως ότι θα έχουμε κερδίσει τον΄"πόλεμο" όταν θα μπουν σε αυτή τη λογική οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό είναι βέβαια δύσκολο, αλλά πρέπει να το παλαίψουμε.
Λένα Λεμπέση

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ είπε...

Αγαπητε Γιώργο,
Συμφωνώ. Μονο που εγώ προτιμώ τον όρο ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ αντι για τον όρο "πόλεμο". Επισης προτεινω να βγούμε από τα παλιά σχηματα που ρήμαξαν αυτό τον τόπο αλλά και τον πλανητη γενικότερα του τύπου πράσινος-μπλε, δεξιος-αριστερός σοσιαλιστής-καπιτάλας. Μας λένε ότι πρέπει να διαλέξουμε τον έναν ή τον άλλο. Δε γουστάρουμε να διαλέξουμε θέλουμε να αποδομήσουμε, να φιλοσοφήσουμε και να ξαναχτίσουμε ενσωματώνοντας τα υγιή κομμάτια. Χρειαζόμαστε συλλογική συνείδηση, συναίνεση και αγώνα. Είστε;

Χριστοδούλου Ελενη

Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος είπε...

Αισθάνομαι ευτυχής που έκαναν "ποδαρικό" στο ιστολόγιό μου δύο γυναίκες, δύο σημαντικές προσωπικότητες. Λένα και Έλενα σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας. Επειδή έχω δύο αδερφές και απόκτησα δύο κόρες, θεωρώ ότι έχω ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα καλύτερης αντίληψης, σε σχέση με πολλούς άλλους άνδρες. Έτσι σήμερα είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος (παρά τα αντίθετα διαφαινόμενα) γιατί όταν οι γυναίκες είναι αποφασισμένες να επαναστατήσουν τότε είμαι σίγουρος ότι θα πραγματοποιηθεί!!!

mantz είπε...

Δε βλέπω αναγκαστικά αντίθεση ανάμεσα σε αυτά που λες και το άρθρο του Αλ. Παπαδόπουλου. Απλά, ο Παπαδόπουλος συνυπολογίζει την παράμετρο του χρόνου (ο οποίος πλέον δεν υπάρχει). Είναι αλήθεια όμως ότι μπορεί να οδηγήσει σε παγιοποίηση των νέων δομών, περαιτέρω εξασθένηση / περιθωριοποίηση της υπάρχουσας δημόσιας διοίκησης, και τελικά τη δημιουργία επιπλέον, παράλληλων δομών. Όπως έγινε ως τώρα.
Ίσως θα ήταν ορθότερο αυτές οι "Ομάδες Έργου" να αποτελέσουν το πρόπλασμα για τη δημιουργία μιας Νέας Δημόσιας Διοίκησης, εντός της οποίας θα ενταχθούν σταδιακά τα υγική κομμάτια της παλαιάς, με μεθοδικό τρόπο.
Πάντως σίγουρα χρειάζονται σεισμικές αλλαγές και δεν βλέπω ανθρώπους με συναίσθηση της αναγκαιότητάς τους, ιδίως στα κλιμάκια της εξουσίας. Εξαιρείται ίσως ο Γ.Γ. Αθλητισμού (ο μόνος που μου έχει κάνει εντύπωση από τη νέα κυβέρνηση).

Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος είπε...

κ. Mantz,
έχετε δίκιο, διότι δεν φαίνεται άμεσα σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα προτεινόμενα του κ. Παπαδόπουλου και σ' αυτά που λέω. Όμως κατά την άποψή μου αυτή η "λεπτή" διαφορά είναι που προσπαθούν να αποκρύψουν οι "τεχνοκράτες" (φυσικά για λόγους που συμφέρει το ισχύον εγχώριο, και όχι μόνο, κατεστημένο)και παράλληλα είναι (η διαφορά) η λύση του σημερινού προβλήματος. Για να το πω με λίγα λόγια δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, παραγωγικοί και κάφροι, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Γιατί αν υπάρχουν τότε ο κ. Παπαδόπουλος που κατατάσσεται σύμφωνα με τον μέχρι τώρα βίο του; Η δική μου λοιπόν άποψη είναι ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για ότι συμβαίνει! Για τη σαπίλα που υπάρχει είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, όπως φυσικά και ο κ.Παπαδόπουλος και εσύ και εγώ. Όταν η λαμογιά είναι το κυρίαρχο "παράδειγμα" στην κοινωνία μας, τότε ποιος φταίει; Τα λαμόγια; Που φυτρώνουν να πάμε να τα ξεριζώσουμε; Επομένως φταίμε όλοι, κόμματα, πολιτικοί, πολτικό σύστημα, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κλπ, κοινωνία, όπως και ο κάθε πολίτης, με διαφορετικό βαθμό ευθύνης. Αλλά όμως δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τις ευθύνες του. Αντίστροφα αν θέλουμε να κάνουμε ριζική αλλαγή, δεν θα αλλάξουν κάποιοι (που συνήθως αυτοί έχουν ήδη αλλάξει) αλλά όλοι. Εντάξει το χορό θα τον σύρει "κάποιος" αλλά θα χορέψουν "όλοι" γιατί χωρίς αυτούς "χορός" δεν γίνεται! Αυτή είναι και η σύγχρονη τάση στη διοίκηση: ενεργή συμμετοχή όλων και καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης. Τι έκανε όμως ο κ.Παπαδόπουλος ως υπουργός εσωτερικών και γενικότερα ως μέλος κυβέρνησης. Είπε "αυτοί είναι οι καλοί, μ' αυτούς θα δουλέψω, τους άλλους-τους άχρηστους δεν τους χρειάζομαι". Τι έγινε στην πράξη; Δούλεψαν πρόσκαιρα αποδοτικά οι "καλοί" και οι "άλλοι" σιγά σιγά απενεργοποιήθηκαν ακόμη πιο πολύ. Αναπτύχθηκε πλήρως ο ατομικισμός, καθιερώθηκε το "παράδειγμα" του τεμπέλη και δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια συλλογική συνείδηση ότι "υπηρετούμε ένα χώρο" ας πούμε. Διαίρει και βασίλευε! Ε! τώρα αν δεν το καταλαβαίνει αυτό ένας πρώην υπουργός εσωτερικών που σήμερα έχοντας συσσωρεύσει σοφία (υποτίθεται) να έρχεται και να προτείνει "παρακαμπτήριους οδούς" είναι νομίζω λίγο προκλητικό! Ενώ διατείνεσαι ότι τολμάς και λες ευθέως την αλήθεια, γιατί σ' αυτή την περίπτωση προτιμάς τις παρακάμψεις;